همه مشخصههای یاران صاحب الزمان(عج)/ آرزوی بزرگ یاران خاص امام مهدی(ع) چیست؟
| پنجشنبه, ۸ بهمن ۱۳۹۴، ۰۹:۵۱ ب.ظ
آنان نام بلند آوازه ی حسین علیه السلام را بر لب دارند و شعار ویژه ی آنان، «یا لثارات الحسین» است ... از ویژگیهای آنان، اوج آگاهی و عمق دانایی و ...
گروه فرهنگ جهان نیوز - اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ أَنْ تُرِیَنِی وَلِیَّ أَمْرِکَ ظَاهِرا نَافِذَ الْأَمْرِ مَعَ عِلْمِی بِأَنَّ لَکَ السُّلْطَانَ وَ الْقُدْرَةَ وَ الْبُرْهَانَ وَ الْحُجَّةَ وَ الْمَشِیَّةَ وَ الْحَوْلَ وَ الْقُوَّةَ فَافْعَلْ ذَلِکَ بِی وَ بِجَمِیعِ الْمُؤْمِنِینَ، حَتَّى نَنْظُرَ إِلَى وَلِیِّ أَمْرِکَ صَلَوَاتُکَ عَلَیْهِ ظَاهِرَ الْمَقَالَةِ وَاضِحَ الدَّلالَةِ هَادِیا مِنَ الضَّلالَةِ شَافِیا مِنَ الْجَهَالَةِ أَبْرِزْ یَا رَبِّ مُشَاهَدَتَهُ وَ ثَبِّتْ قَوَاعِدَهُ وَ اجْعَلْنَا مِمَّنْ تَقَرُّ عَیْنُهُ بِرُؤْیَتِهِ وَ أَقِمْنَا بِخِدْمَتِهِ وَ تَوَفَّنَا عَلَى مِلَّتِهِ وَ احْشُرْنَا فِی زُمْرَتِهِ(1)
ب در شماره قبل به چهار ویژگی (1-خداجویی، توحید، اخلاص و یقین 2- عبادت و بندگی 3-بصیرت و بینش 4-فرمانبری و شیدایی) یاران امام مهدی (عج) پرداختیم و در این شماره سایر ویژگی ها را مورد بررسی قرار می دهیم.
گروه فرهنگ جهان نیوز - اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ أَنْ تُرِیَنِی وَلِیَّ أَمْرِکَ ظَاهِرا نَافِذَ الْأَمْرِ مَعَ عِلْمِی بِأَنَّ لَکَ السُّلْطَانَ وَ الْقُدْرَةَ وَ الْبُرْهَانَ وَ الْحُجَّةَ وَ الْمَشِیَّةَ وَ الْحَوْلَ وَ الْقُوَّةَ فَافْعَلْ ذَلِکَ بِی وَ بِجَمِیعِ الْمُؤْمِنِینَ، حَتَّى نَنْظُرَ إِلَى وَلِیِّ أَمْرِکَ صَلَوَاتُکَ عَلَیْهِ ظَاهِرَ الْمَقَالَةِ وَاضِحَ الدَّلالَةِ هَادِیا مِنَ الضَّلالَةِ شَافِیا مِنَ الْجَهَالَةِ أَبْرِزْ یَا رَبِّ مُشَاهَدَتَهُ وَ ثَبِّتْ قَوَاعِدَهُ وَ اجْعَلْنَا مِمَّنْ تَقَرُّ عَیْنُهُ بِرُؤْیَتِهِ وَ أَقِمْنَا بِخِدْمَتِهِ وَ تَوَفَّنَا عَلَى مِلَّتِهِ وَ احْشُرْنَا فِی زُمْرَتِهِ(1)
ب در شماره قبل به چهار ویژگی (1-خداجویی، توحید، اخلاص و یقین 2- عبادت و بندگی 3-بصیرت و بینش 4-فرمانبری و شیدایی) یاران امام مهدی (عج) پرداختیم و در این شماره سایر ویژگی ها را مورد بررسی قرار می دهیم.
5-علم و آگاهی
از ویژگیهای آنان، اوج آگاهی و عمق دانایی و درایت آنهاست، دلهایشان به نور معرفت درخشنده و نورباران است و از نادانی و بیفرهنگی و قشریگری و سطحی نگری بدورند، چرا که واقعیتها را به شایستگی می فهمند و در اوج شناخت، درایت، عرفان و اندیشه اند.(2)
6- تواضع و فروتنی
آنان قهرمانانی فروتن، متواضع و برخوردار از ارزش اخلاقی و انسانی اند و هرگز مغرور و مست قدرت نمی شوند. آنها به مقام والای حضرت مهدی ـ ارواحنا فداه ـ آنگونه که شایسته و بایسته است اعتقاد دارند. امام صادق علیه السلام فرمودند:چابک به سان عقاب بر مرکبهای خویش سوارند و در عشق به حضرت چنانند که زین مرکب او را برای تبرّک جستن مسح می کنند و بر گرد یار حلقه می زنند و در فراز و نشیبها و پیکارها او را به سان جان شیرین با همه ی وجود محافظت می کنند و هر دستوری دهد ،آن را به انجام می رسانند.(3)
7- اتحاد و برادری
اندیشه هایشان متحد و یگانه، دیدگاهشان همانند دلهایشان به هم پیوسته و به هم گره خورده است، نه اختلافی در اندیشه و رأی و گفتار آنان خواهی دید و نه در رفتارشان و همگی بسان یک دل، یک قلب، یک مغز و یک زبان هستند.(4)
لطف و صفا بر دوستی یاران صبح سایه می گستراند، بدان حد که تفسیر واقعی همدلی و هم رازی را می توان در آیینه اُنس آنان نظاره کرد؛
اوج محبت ایشان در این کلام معصوم جلوه گر است. «گویا یک پدر و مادر آنان را پرورانده اند، دلهای آنان از محبت و خیرخواهی به یکدیگر آکنده است.»
پیامبر بزرگ اسلام (ص) این انس و الفت را یک عطیه الهی دانسته، می فرماید: «خداوند دلهای آنها را با هم مهربان می کند.»(5)
در روایات، از یاران مهدی علاوه بر تعبیر «مزامله » به رفقا، نیز نام برده شده اند(6) به معنای دوستان همدل و همراز، با لطف و صفا، دوستان بزم و رزم، دوستیشان، چنان محکم است که گویا برادران تنی اند و همه شان از یک پدر و مادرند.
«گویا یک پدر و مادر آنان را پروریده اند. دلهای آنان از محبت و خیر خواهی به یکدیگر آکنده است.»(7)
8-آمرین به معروف و پیکار کنندگان با منکر
رسالت حضرت مهدی و یاران باوفایـش احیاء دیـن خـدا و اتمام رسالت انبیا و اولیا و اصلاح زمیـن که ظالمان و فاسدان با بدعت ها و ظلم هایشان روز خاکیان را مبـدل به شب دیجـوری کرده با شراره سـم ستمشان، سیمای سپیده را روشنـی بخشند و نقاب تزویر را از چهره مزوران برکشنـد و رسالتـش را در دو عنـوان سبز بسط در «قسط» و «عدل» خلاصه گـردانـد.«یملا الارض قسطـا و عدلا کما ملئت ظلما و جـورا». سیره رسـول گرامی اسلام و همه معصومیـن علیهم السلام بر امر به معروف و نهی از منکر بود، و از بدو دوران کودکی تا واپسیـن لحظات حیات آن را پاس داشته اند ،بنابراین یکی از اوصاف بارز یاران حجت، امر به معروف و نهی از منکـر مـی باشـد. امام صادق علیه السلام در تفسیر آیه 41 سوره حج «الذیـن ان مکناهـم فـی الارض اقامـوا الصلاه و آتـوا الزکاه و امـروا بالمعروف و نهو عن المنکـر و لله عاقبه الامـور». مـی فـرماینـد:بـرای آل محمـدصلی الله علیه وآله و سلم مهدی(عج) و اصحـاب او، خـداونـد متعال مشارق و مغارب زمیـن را به تصرف آن ها درآورد، و دیـن را آشکار سازد، و خـداونـد متعال به وسیله او و یارانش بدعت ها و باطل را از بیـن می برد، هم چنان که سفیهان حق را میرانده باشند، تا جایی که اثری از ظلـم دیده نشـود و امر به معروف و نهی از منکر خـواهنـد نمـود و عاقبت کـارهـا به دست خـداست.(8)
9- قدرت و شجاعت
یاران مهدی ، دلیرمردند و جنگاوران میدانها نبرد. دلهایی چون پولاد دارند و از انبوه دشمن ، هراسی به دل راه نمی دهند. ایمان به هدف ، همه وجودشان راتسخیر کرده و عشق به خاندان پیامبر(ص ) به بازوانشان قوت بخشیده است .
امام باقرعلیه السلام می فرماید: «گویا، آنان را می نگرم ، سیصد و اندی مرد بر بلندای نجف کوفه ایستاده اند. دلهایی چون پولاد دارند. در هر سو، تا مسافت یک ماه راه ، ترس بر دلهای دشمنان سایه می افکند.»
در سوار کاری و تیر اندازی بی نظیرند: «خیرالفوارس ». در رزمگاه نشان شجاعان بر تن دارند و چونان پیامبرصلی الله علیه و آله وسلم در نبرد بدر، نشانه ویژه بر سر نهاده اند.(9)
امام صادق علیه السلام می فرماید: لوط پیامبر از این سخن خود که به دشمنان گفت: «ای کاش نیروی قدرتمندی علیه شما داشتم یا به استوانه ای محکم پناه می بردم» آرزوی نیرویی همانند نیروی قدرتمند مهدی موعود علیه السلام و یاران او را داشت، که یک تن از آنان توان چهل مرد را دارد، آنان دلهای استوارتر از پاره های آهن دارند و چون از برابر کوهها بگذرند صخره ها به لرزه در آیند، شمشیرها را غلاف نمی کنند تا آن هنگام که خداوند بخواهد و خشنود شود.»(10)
10-نظم و ترتیب
یکپارچگی و هماهنگی، تدبیر و نظم، سیره عملی و پیام رفتاری یاران مهدی علیه السلام است، حرکت و سکون، آرامش و پیشرفت و عملکرد آنان با نظم آراسته شده است؛ شیوه پسندیده ای که امیرمؤمنان علیه السلام از آن چنین یاد می کند: گویا آنان را می نگرم؛ زی و هیأتی یکسان، قد و قامتی برابر، در جمال و برازندگی همانند و هم لباسند.»(11)
امام حسن عسکری علیه السلام نیز این ویژگی یاران را به فرزند دلبندش خبر می دهد: دوستان باصفا کارها را چنان به نظم وترتیب درآورده اند که همچون دانه های دُرّ گرانبها که در رشته ای قرار گیرند، شمع وجودت را احاطه کرده اند.»(12)
یاران امام (عج)، دارای نظم و تشکیلاتی مناسب با حکومت جهانی اند. با این که روابط گرمی با مردم دارند، بسان پدر و فرزند، ولی کارها را بر اساس اصولی محکم و روشن پیش می برند و تشکیلاتی بر اساس معیارهای اسلامی در میانشان برقرار است.(13)
11-حافظان حدود خدا
یاران مهدی (عج) ، مرزبان دین خدایند و حافظان حدود او. در اجرای فرمانهای حق ، سخت و پی گیر و استوارند و در انجام دستورها و وظیفه ها، دستخوش احساسات و دوستیهای بی مورد واقع نمی شوند. قدرت و حشمت آنان را مغرور نمی کند و سنگدلی دشمنان ، ایشان را به افراط نمی کشاند. جنگهای مهیب و دشواریهایی نبرد، آنان را در عبادت سهل انگار نمی کند و تهی دستی ایشان را به مال اندوزی و تجاوز وا نمی دارد. نخستین شرط بیعت امام با یاران ، حافظت حدود خدا است.
علی علیه السلام می فرماید: "یاران با این شرایط با امامشان بیعت می کنند که دست پاک باشند و پاکدامن. زبان به دشنام نگشایند و خون هیچ کس ، به ناحق نریزند. به سکونتگاه مردم هجوم نبرند و کس را به ناحق نیازارند. بر مرکبهای ممتاز سوار نشوند و لباسهای فاخر نپوشند. مسجدی را خراب نکنند و بر مردم راه نبندند. به یتیم ستم روا ندارند و راهی را ناامن نکنند. شاهد باز نبوده و شراب ننوشند. در امانت ، خیانت نکرده و پیمان شکن نباشند. احتکار نکنند و پناهنده را نکشند. فراریان را دنبال نکرده ، مجروح را نکشند. ساده بزیند و در راه خدا به شایستگی جهاد کنند. امام نیز، متعهد می شود، بسان همراهان زندگی کند، دربان و حاجت برای خود نگیرد. به اندک قانع باشد و به یاری خدا در راه استقرار عدالت بکوشد و خدا را به شایستگی عبادت کند.(14)
12-ایثار و مواسات
از ویژگیهای بارز همراهان مهدی(عج) ، ایثار و مواسات است . وحدت مقصد و اخلاص نیت ، دلهایشان را با هم پیوند داده و یار و غمخوار یکدیگرند. آنان برای یکدیگر خود را به رنج افکنند و در بهره گیری از زیباییهای زندگی ، دیگران را بر خود پیش دارند و باید چنین باشند. آن کس که خود ساخته نباشد، نمی تواند سازندگی کند و آن که بر دوست خود، مهر نورزد، دیگران را شایسته ترحم نبیند. پیروزی پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله و سلم در گرو یاران ایثارگر و فداکار بود و همه قیامهای اصلاحگرانه تاریخ اسلام از چشمه مواسات بهره گرفت.
از آن سو، از عوامل خانه نشین شدن امامان ، اندک بودن یاران موافق و فداکار بوده است.
برید عجلی نقل می کند: به امام باقرعلیه السلام گفته شد: یارانمان در کوفه بسیارند. اگر فرمان دهی از تو اطاعت خواهند کرد. فرمود: چنان هستند که کس بدون اجازه برادر دینی، از مال او نیازمندی خود را بر طرف کند؟ گفت خیر، فرمود: پس آنان که از بذل مال دریغ کنند، در نثار جان بخیل ترند.(15)
13-زهد و ساده زیستی
زهد و ساده زیستی، زینت کارگزاران مهدی است. آرمانشان رساندن جامعه به قله رفیع توحید و عدالت است و خوشکامی و نیک بختی را در آرامش دیگران می جویند. غذایشان ساده و لباسشان بی پرایه است. زندگیشان از معیشت درویشان فراتر نمی رود. با دردهای جامعه آشنا و رنجهای بشر در احساس لطیفشان، بازتاب دارد. نمی توانند تن به آسایش و شادکامی سپارند و از احوال مردمان غافل شوند و نام مصلح جهان بر خویش نهند؛ چرا که آن که با عشرت طلبان همسو شود و دل در گرو آز و طمع بندد، نمی تواند مروج دین باشد و کارگزاری شایسته برای حکومت عدل و داد.(16)
امام صادق علیه السلام به کسانی که برای رسیدن به نان و نام در آرزوی حکومت اهل بیت علیهم السلام بودند، می فرمود: «اینک ، هنگام آرامش ماست. اگر به قدرت دست یابیم، همراهان ما زندگی دشوارتری از دیگران خواهند داشت. رسم کشور داری ایجاب خواهد کرد که پشتوانه درویشان و بینوایان باشیم. تواضع و فروتنی را پیشه سازیم و درناگواریهای روزگار شریک آنان باشیم، تا مردم از ما الگو گیرند و تلخی زمانه در کامشان گران نیاید.»(17)
14-در آرزوی شهادت و نام مقدس حسین علیه السلام بر لب
آرزوی بزرگ یاران خاص امام مهدی علیه السلام به دوش کشیدن بار مسئولیت و به انجام رساندن وظایف و جهاد و شهادت در راه خداست. چرا که معنا و مفهوم حقیقی شهادت را به شایستگی دریافته و ارزش آن در بارگاه خدا را، آنگونه که باید، شناخته اند.
آنان نام بلند آوازه ی حسین علیه السلام را بر لب دارند و شعار ویژه ی آنان، «یا لثارات الحسین» است.(18)
منابع:
1-دعای زمان غیبت، مفاتیح الجنان
2- امام مهدی (عج) از ولادت تا بعد از ظهور ، علامه قزوینی ص620
3- یاران نورصص10-9
4- امام مهدی (عج) از ولادت تا بعد از ظهور ، علامه قزوینی ص621
5- یاوران جوان مهدی(عج) ، محمدباقرپورامینی ص34 به نقل ازبشاره الاسلام ص54
6- چشم به راه مهدی (عج) ص381 به نقل از ینابیع الموده ص433
7- همان به نقل از الزام الناصب ج2 ص20
8- یاران نور ص 4-3
9-بحارالانوار ج52ص343
10-یاوران جوان حضرت مهدی (عج)،محمدباقر پورامینی ص32
11- یاوران جوان حضرت مهدی (عج)،محمدباقر پورامینی ص35به نقل از ملاحم والفتن ص148
12-همان به نقل از بحار الانوار، ج 52، ص 35
13- چشم به راه مهدی(عج)ص383
14- همان ص376به نقل از ملاحم والفتن ص149
15- همان ص381 به نقل از بحار ج52 ص372
16- نهج البلاغه کلمات قصار شماره 110
17- بحار ج52 ص340
18- امام مهدی (عج) از ولادت تا بعداز ظهور ص640
از ویژگیهای آنان، اوج آگاهی و عمق دانایی و درایت آنهاست، دلهایشان به نور معرفت درخشنده و نورباران است و از نادانی و بیفرهنگی و قشریگری و سطحی نگری بدورند، چرا که واقعیتها را به شایستگی می فهمند و در اوج شناخت، درایت، عرفان و اندیشه اند.(2)
6- تواضع و فروتنی
آنان قهرمانانی فروتن، متواضع و برخوردار از ارزش اخلاقی و انسانی اند و هرگز مغرور و مست قدرت نمی شوند. آنها به مقام والای حضرت مهدی ـ ارواحنا فداه ـ آنگونه که شایسته و بایسته است اعتقاد دارند. امام صادق علیه السلام فرمودند:چابک به سان عقاب بر مرکبهای خویش سوارند و در عشق به حضرت چنانند که زین مرکب او را برای تبرّک جستن مسح می کنند و بر گرد یار حلقه می زنند و در فراز و نشیبها و پیکارها او را به سان جان شیرین با همه ی وجود محافظت می کنند و هر دستوری دهد ،آن را به انجام می رسانند.(3)
7- اتحاد و برادری
اندیشه هایشان متحد و یگانه، دیدگاهشان همانند دلهایشان به هم پیوسته و به هم گره خورده است، نه اختلافی در اندیشه و رأی و گفتار آنان خواهی دید و نه در رفتارشان و همگی بسان یک دل، یک قلب، یک مغز و یک زبان هستند.(4)
لطف و صفا بر دوستی یاران صبح سایه می گستراند، بدان حد که تفسیر واقعی همدلی و هم رازی را می توان در آیینه اُنس آنان نظاره کرد؛
اوج محبت ایشان در این کلام معصوم جلوه گر است. «گویا یک پدر و مادر آنان را پرورانده اند، دلهای آنان از محبت و خیرخواهی به یکدیگر آکنده است.»
پیامبر بزرگ اسلام (ص) این انس و الفت را یک عطیه الهی دانسته، می فرماید: «خداوند دلهای آنها را با هم مهربان می کند.»(5)
در روایات، از یاران مهدی علاوه بر تعبیر «مزامله » به رفقا، نیز نام برده شده اند(6) به معنای دوستان همدل و همراز، با لطف و صفا، دوستان بزم و رزم، دوستیشان، چنان محکم است که گویا برادران تنی اند و همه شان از یک پدر و مادرند.
«گویا یک پدر و مادر آنان را پروریده اند. دلهای آنان از محبت و خیر خواهی به یکدیگر آکنده است.»(7)
8-آمرین به معروف و پیکار کنندگان با منکر
رسالت حضرت مهدی و یاران باوفایـش احیاء دیـن خـدا و اتمام رسالت انبیا و اولیا و اصلاح زمیـن که ظالمان و فاسدان با بدعت ها و ظلم هایشان روز خاکیان را مبـدل به شب دیجـوری کرده با شراره سـم ستمشان، سیمای سپیده را روشنـی بخشند و نقاب تزویر را از چهره مزوران برکشنـد و رسالتـش را در دو عنـوان سبز بسط در «قسط» و «عدل» خلاصه گـردانـد.«یملا الارض قسطـا و عدلا کما ملئت ظلما و جـورا». سیره رسـول گرامی اسلام و همه معصومیـن علیهم السلام بر امر به معروف و نهی از منکر بود، و از بدو دوران کودکی تا واپسیـن لحظات حیات آن را پاس داشته اند ،بنابراین یکی از اوصاف بارز یاران حجت، امر به معروف و نهی از منکـر مـی باشـد. امام صادق علیه السلام در تفسیر آیه 41 سوره حج «الذیـن ان مکناهـم فـی الارض اقامـوا الصلاه و آتـوا الزکاه و امـروا بالمعروف و نهو عن المنکـر و لله عاقبه الامـور». مـی فـرماینـد:بـرای آل محمـدصلی الله علیه وآله و سلم مهدی(عج) و اصحـاب او، خـداونـد متعال مشارق و مغارب زمیـن را به تصرف آن ها درآورد، و دیـن را آشکار سازد، و خـداونـد متعال به وسیله او و یارانش بدعت ها و باطل را از بیـن می برد، هم چنان که سفیهان حق را میرانده باشند، تا جایی که اثری از ظلـم دیده نشـود و امر به معروف و نهی از منکر خـواهنـد نمـود و عاقبت کـارهـا به دست خـداست.(8)
9- قدرت و شجاعت
یاران مهدی ، دلیرمردند و جنگاوران میدانها نبرد. دلهایی چون پولاد دارند و از انبوه دشمن ، هراسی به دل راه نمی دهند. ایمان به هدف ، همه وجودشان راتسخیر کرده و عشق به خاندان پیامبر(ص ) به بازوانشان قوت بخشیده است .
امام باقرعلیه السلام می فرماید: «گویا، آنان را می نگرم ، سیصد و اندی مرد بر بلندای نجف کوفه ایستاده اند. دلهایی چون پولاد دارند. در هر سو، تا مسافت یک ماه راه ، ترس بر دلهای دشمنان سایه می افکند.»
در سوار کاری و تیر اندازی بی نظیرند: «خیرالفوارس ». در رزمگاه نشان شجاعان بر تن دارند و چونان پیامبرصلی الله علیه و آله وسلم در نبرد بدر، نشانه ویژه بر سر نهاده اند.(9)
امام صادق علیه السلام می فرماید: لوط پیامبر از این سخن خود که به دشمنان گفت: «ای کاش نیروی قدرتمندی علیه شما داشتم یا به استوانه ای محکم پناه می بردم» آرزوی نیرویی همانند نیروی قدرتمند مهدی موعود علیه السلام و یاران او را داشت، که یک تن از آنان توان چهل مرد را دارد، آنان دلهای استوارتر از پاره های آهن دارند و چون از برابر کوهها بگذرند صخره ها به لرزه در آیند، شمشیرها را غلاف نمی کنند تا آن هنگام که خداوند بخواهد و خشنود شود.»(10)
10-نظم و ترتیب
یکپارچگی و هماهنگی، تدبیر و نظم، سیره عملی و پیام رفتاری یاران مهدی علیه السلام است، حرکت و سکون، آرامش و پیشرفت و عملکرد آنان با نظم آراسته شده است؛ شیوه پسندیده ای که امیرمؤمنان علیه السلام از آن چنین یاد می کند: گویا آنان را می نگرم؛ زی و هیأتی یکسان، قد و قامتی برابر، در جمال و برازندگی همانند و هم لباسند.»(11)
امام حسن عسکری علیه السلام نیز این ویژگی یاران را به فرزند دلبندش خبر می دهد: دوستان باصفا کارها را چنان به نظم وترتیب درآورده اند که همچون دانه های دُرّ گرانبها که در رشته ای قرار گیرند، شمع وجودت را احاطه کرده اند.»(12)
یاران امام (عج)، دارای نظم و تشکیلاتی مناسب با حکومت جهانی اند. با این که روابط گرمی با مردم دارند، بسان پدر و فرزند، ولی کارها را بر اساس اصولی محکم و روشن پیش می برند و تشکیلاتی بر اساس معیارهای اسلامی در میانشان برقرار است.(13)
11-حافظان حدود خدا
یاران مهدی (عج) ، مرزبان دین خدایند و حافظان حدود او. در اجرای فرمانهای حق ، سخت و پی گیر و استوارند و در انجام دستورها و وظیفه ها، دستخوش احساسات و دوستیهای بی مورد واقع نمی شوند. قدرت و حشمت آنان را مغرور نمی کند و سنگدلی دشمنان ، ایشان را به افراط نمی کشاند. جنگهای مهیب و دشواریهایی نبرد، آنان را در عبادت سهل انگار نمی کند و تهی دستی ایشان را به مال اندوزی و تجاوز وا نمی دارد. نخستین شرط بیعت امام با یاران ، حافظت حدود خدا است.
علی علیه السلام می فرماید: "یاران با این شرایط با امامشان بیعت می کنند که دست پاک باشند و پاکدامن. زبان به دشنام نگشایند و خون هیچ کس ، به ناحق نریزند. به سکونتگاه مردم هجوم نبرند و کس را به ناحق نیازارند. بر مرکبهای ممتاز سوار نشوند و لباسهای فاخر نپوشند. مسجدی را خراب نکنند و بر مردم راه نبندند. به یتیم ستم روا ندارند و راهی را ناامن نکنند. شاهد باز نبوده و شراب ننوشند. در امانت ، خیانت نکرده و پیمان شکن نباشند. احتکار نکنند و پناهنده را نکشند. فراریان را دنبال نکرده ، مجروح را نکشند. ساده بزیند و در راه خدا به شایستگی جهاد کنند. امام نیز، متعهد می شود، بسان همراهان زندگی کند، دربان و حاجت برای خود نگیرد. به اندک قانع باشد و به یاری خدا در راه استقرار عدالت بکوشد و خدا را به شایستگی عبادت کند.(14)
12-ایثار و مواسات
از ویژگیهای بارز همراهان مهدی(عج) ، ایثار و مواسات است . وحدت مقصد و اخلاص نیت ، دلهایشان را با هم پیوند داده و یار و غمخوار یکدیگرند. آنان برای یکدیگر خود را به رنج افکنند و در بهره گیری از زیباییهای زندگی ، دیگران را بر خود پیش دارند و باید چنین باشند. آن کس که خود ساخته نباشد، نمی تواند سازندگی کند و آن که بر دوست خود، مهر نورزد، دیگران را شایسته ترحم نبیند. پیروزی پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله و سلم در گرو یاران ایثارگر و فداکار بود و همه قیامهای اصلاحگرانه تاریخ اسلام از چشمه مواسات بهره گرفت.
از آن سو، از عوامل خانه نشین شدن امامان ، اندک بودن یاران موافق و فداکار بوده است.
برید عجلی نقل می کند: به امام باقرعلیه السلام گفته شد: یارانمان در کوفه بسیارند. اگر فرمان دهی از تو اطاعت خواهند کرد. فرمود: چنان هستند که کس بدون اجازه برادر دینی، از مال او نیازمندی خود را بر طرف کند؟ گفت خیر، فرمود: پس آنان که از بذل مال دریغ کنند، در نثار جان بخیل ترند.(15)
13-زهد و ساده زیستی
زهد و ساده زیستی، زینت کارگزاران مهدی است. آرمانشان رساندن جامعه به قله رفیع توحید و عدالت است و خوشکامی و نیک بختی را در آرامش دیگران می جویند. غذایشان ساده و لباسشان بی پرایه است. زندگیشان از معیشت درویشان فراتر نمی رود. با دردهای جامعه آشنا و رنجهای بشر در احساس لطیفشان، بازتاب دارد. نمی توانند تن به آسایش و شادکامی سپارند و از احوال مردمان غافل شوند و نام مصلح جهان بر خویش نهند؛ چرا که آن که با عشرت طلبان همسو شود و دل در گرو آز و طمع بندد، نمی تواند مروج دین باشد و کارگزاری شایسته برای حکومت عدل و داد.(16)
امام صادق علیه السلام به کسانی که برای رسیدن به نان و نام در آرزوی حکومت اهل بیت علیهم السلام بودند، می فرمود: «اینک ، هنگام آرامش ماست. اگر به قدرت دست یابیم، همراهان ما زندگی دشوارتری از دیگران خواهند داشت. رسم کشور داری ایجاب خواهد کرد که پشتوانه درویشان و بینوایان باشیم. تواضع و فروتنی را پیشه سازیم و درناگواریهای روزگار شریک آنان باشیم، تا مردم از ما الگو گیرند و تلخی زمانه در کامشان گران نیاید.»(17)
14-در آرزوی شهادت و نام مقدس حسین علیه السلام بر لب
آرزوی بزرگ یاران خاص امام مهدی علیه السلام به دوش کشیدن بار مسئولیت و به انجام رساندن وظایف و جهاد و شهادت در راه خداست. چرا که معنا و مفهوم حقیقی شهادت را به شایستگی دریافته و ارزش آن در بارگاه خدا را، آنگونه که باید، شناخته اند.
آنان نام بلند آوازه ی حسین علیه السلام را بر لب دارند و شعار ویژه ی آنان، «یا لثارات الحسین» است.(18)
منابع:
1-دعای زمان غیبت، مفاتیح الجنان
2- امام مهدی (عج) از ولادت تا بعد از ظهور ، علامه قزوینی ص620
3- یاران نورصص10-9
4- امام مهدی (عج) از ولادت تا بعد از ظهور ، علامه قزوینی ص621
5- یاوران جوان مهدی(عج) ، محمدباقرپورامینی ص34 به نقل ازبشاره الاسلام ص54
6- چشم به راه مهدی (عج) ص381 به نقل از ینابیع الموده ص433
7- همان به نقل از الزام الناصب ج2 ص20
8- یاران نور ص 4-3
9-بحارالانوار ج52ص343
10-یاوران جوان حضرت مهدی (عج)،محمدباقر پورامینی ص32
11- یاوران جوان حضرت مهدی (عج)،محمدباقر پورامینی ص35به نقل از ملاحم والفتن ص148
12-همان به نقل از بحار الانوار، ج 52، ص 35
13- چشم به راه مهدی(عج)ص383
14- همان ص376به نقل از ملاحم والفتن ص149
15- همان ص381 به نقل از بحار ج52 ص372
16- نهج البلاغه کلمات قصار شماره 110
17- بحار ج52 ص340
18- امام مهدی (عج) از ولادت تا بعداز ظهور ص640
- ۹۴/۱۱/۰۸